Vlooienallergie is de meest voorkomende allergie bij honden (en katten)
Vlooienallergie bij honden (of katten): een ware kwelling
Het hebben van vlooien is al vervelend genoeg, maar wanneer je huisdier getroffen wordt door een vlooienallergie, is het alsof hij vastzit in een continue jeukende nachtmerrie. De jeuk die deze allergie veroorzaakt is bijna ondraaglijk. Hoe ontstaat deze allergie precies en belangrijker nog, wat kun je eraan doen? Gelukkig is er hoop voor jouw hond (of kat) om verlichting te vinden van deze vreselijke aandoening. Laten we eens dieper ingaan op dit probleem.
Een vlooienallergie: hoe komt je hond eraan?
Wanneer je een wondje hebt, merk je al snel dat je bloed begint te stollen om ervoor te zorgen dat de beschadigde huid gerepareerd kan worden. Dit is een natuurlijke, goede en gezonde reactie van het lichaam. Voor een vlo, die afhankelijk is van het bloed van zijn gastheer, is dit helemaal geen handige reactie van het lichaam, dus heeft de vlo hiervoor een trucje ontwikkeld. Het speeksel van de vlo bevat stoffen die ervoor zorgen dat het bloed van de gastheer blijft stromen en dus tijdelijk niet stolt. Hierdoor kan hij op zijn gemak net zoveel bloed opzuigen als hij wil. Maar het is juist dit speeksel waar honden (en katten) met een allergie voor vlooien op reageren.
De allergische reactie is niet al het hele leven bij jouw dier aanwezig. Deze allergische reactie bouwt zich geleidelijk op. De allereerste vlooienbeet veroorzaakt geen allergische reactie bij jouw huisdier. Maar na meerdere keren door een vlo te zijn gebeten, kunnen gevoelige dieren een allergie ontwikkelen. Iedere volgende vlooienbeet activeert deze reactie, wat uiteindelijk resulteert in hevige jeuk. Je arme huisdier kan zichzelf tot bloedens toe krabben of bijten, en slechts één vlooienbeet kan al lange tijd voor veel ongemak zorgen.
Wist je dat een vlooienallergie zelfs de meest voorkomende allergie is bij honden en katten? Dus als jouw huisdier hier last van heeft, is hij zeker niet de enige.
Hoe herken je een vlooienallergie bij je hond of kat?
De symptomen van een vlooienallergie zijn vrij duidelijk, vooral de enorme jeuk. Hoewel er meerdere factoren zijn die jeuk kunnen veroorzaken, zie je bij een allergie voor vlooien vaak jeuk bij de aanzet van de staart, op de rug, in de liezen, nek en op de buik. In ernstige gevallen kan je hond of kat kaal worden bovenop de rug. Ook kunnen er kleine korstjes ontstaan en kan de huid ontstoken raken. Dit is niet alleen onaangenaam om te zien, maar ook vreselijk vervelend voor je huisdier. Door de extreme jeuk voelt hij zich vaak ook echt niet lekker en kan hij zelfs vermageren.
Hoe komt je kat of hond van de vlooienallergie af?
Wanneer je hond eenmaal een allergie heeft opgebouwd, komt hij er nooit meer helemaal vanaf en zal hij altijd gevoelig blijven. Maar gelukkig is er ook goed nieuws! Je kunt je hond of kat wel enorm helpen om verlichting te vinden van de vlooienallergie. Je belangrijkste missie wordt: het voorkomen van een vlo-besmetting. Zorg ervoor dat je je huisdier regelmatig controleert en zonodig behandelt tegen vlooien. Kies daarbij voor een product dat vlooien weert en/of doodt voordat ze bijten. Behandel ook regelmatig de omgeving om te voorkomen dat er nieuwe vlooien uitkomen.
Heb je vragen over de juiste behandeling voor jouw hond en welke middelen je daarbij het beste kunt gebruiken?
Je dierenwinkel of dierenartspraktijk weet ongetwijfeld raad.