10 tips om je hondje veilig te laten zwemmen

Wat is er tijdens die warme zomerdagen lekkerder dan heerlijk het water op te zoeken met je hondje? Tijd doorbrengen op, in en om het water geeft het ultieme zomergevoel en natuurlijk is het een geweldige manier om je hondje koel te houden op die hete zomerdagen. Toch is het belangrijk om enkele veiligheidsregels in acht te nemen om ervoor te zorgen dat de waterpret voor zowel jou als je hond veilig en plezierig verloopt. Hieronder vind je tien tips om je hond veilig te laten zwemmen.

1. Niet alle honden kunnen zwemmen

Hoewel sommige hondenrassen zoals retrievers en poedels van nature uitstekende zwemmers zijn, geldt dit niet voor alle honden. Waar de ene hond de slag van het zwemmen zo te pakken heeft, vindt de ander het vreselijk moeilijk en krijgt het soms zelfs nooit helemaal onder de knie. Voor veel honden is alleen het pootje baden voldoende en wanneer ze veel moed hebben maken ze hun buik nat. Natuurlijk is het de keuze van de hond hoever hij het water in wil gaan. Dwing hem nergens toe! Daarnaast is het verstandig extra voorzichtig te zijn met puppy's. Puppy’s vinden het vaak leuk om nieuwe dingen met de baas te doen en worden daardoor heel enthousiast en uitbundig waardoor ze snel over hun grenzen zullen gaan. Puppy’s worden snel moe in het water, houd dus de zwem/speelsessie kort. Doordat pups hun lichaam nog niet helemaal onder controle hebben en vaak nogal onhandig zijn is er een bijkomende kans dat ze in het water of het zwembad vallen en er niet meer uit kunnen komen. Houd een pup dus altijd goed in de gaten wanneer je bij een zwemwater in de buurt bent. Ook voor volwassen honden is het belangrijk om goed op te letten en je hond nooit zonder toezicht te laten zwemmen.

Maak plezier, maar doe het veilig.
Je kunt je hondje een zwemvest aan trekken en natuurlijk houd je hem altijd in de gaten.

2. Zwemmen met je hondje is niet overal toegestaan

Het is natuurlijk superleuk om je hondje mee te nemen wanneer je zelf lekker gaat zwemmen. Samen het water opzoeken en lekker een middagje doorbrengen aan het zwemwater is het ultieme zomergevoel. Dit is echter niet op alle plaatsen toegestaan, kijk voor je vertrekt of de door jou uitgekozen locatie honden toelaat. Veel recreatieplassen hebben om hygiënische redenen een verbod op honden en veel zeestranden hebben een verbod voor honden van 1 april tot 1 oktober om overlast voor de andere badgasten te beperken. Gelukkig zijn er in Nederland genoeg speciale hondenlocaties, zoals hondenzwembaden en hondenstranden, waar je hond gewoon welkom is en veilig kan zwemmen.

3. Wees voorzichtig met het type water

Wanneer je je hondje mee wilt nemen naar de zee of naar een rivier is het goed om in de gaten te houden dat niet al het water veilig is om in te zwemmen. Sterke stromingen in de zee of een rivier kunnen gevaarlijk zijn voor je hond.
Daarnaast kan stilstaand water, vooral als het warm is, ziekmakende bacteriën bevatten zoals blauwalg en leptospirose. Dit kan zorgen voor bijvoorbeeld braken of diaree. Laat je hond ook niet zwemmen in water waar dode dieren zijn gevonden en zorg ervoor dat zijn vaccinaties up-to-date zijn.

4. Laat je hond geen zwemwater drinken

Van lekker spelen en ravotten in het water wordt je hondje dorstig. Je maakt je daarover geen zorgen, want er is tenslotte water genoeg om van te drinken. Toch is het verstandig om zelf een fles met schoon drinkwater voor je maatje mee te nemen. Zwemwater kan bacteriën en parasieten bevatten die je hond ziek kunnen maken. Het drinken van zwemwater dient dus zoveel mogelijk vermeden te worden. Sommige honden krijgen ongemerkt veel water binnen tijdens het zwemmen, wat kan leiden tot watervergiftiging. Het drinken van flinke hoeveelheden zeewater kan zelfs lijden tot een zoutvergiftiging. Let daarom altijd goed op je hond en zorg ervoor dat hij zo min mogelijk drinkt en regelmatig pauzeert.

5. Houd je hond altijd onder toezicht

Misschien wel de allerbelangrijkste tip: laat je hond nooit zonder toezicht zwemmen. Ongelukken kunnen heel snel gebeuren, zelfs in een veilige omgeving. Blijf altijd in de buurt en houd een oogje in het zeil.

Teo gaat heerlijk met ons mee het water op. Maar natuurlijk onder toezicht!

6. Spoel je hondje na het zwemmen even lekker af

Na het zwemmen is het een goed idee om je hond af te spoelen met schoon water. Dit verwijdert zout, parasieten, en algen die in zijn vacht kunnen blijven zitten. Droog je hond daarna goed af, vooral de oren, om oorontsteking te voorkomen.

7. Het gebruik van een zwemvest kan heel fijn zijn

Vooral als je van plan bent om samen met je hondje op een boot of SUP te gaan is het verstandig te overwegen of je een zwemvest voor je hondje wilt aanschaffen. Een zwemvest houdt je hond drijvend, maakt hem beter zichtbaar in het water, en heeft handvatten waarmee je hem gemakkelijk uit het water kunt tillen.

Veiligheid voor alles. Teo gaat mee op de sup met zijn zwemvest aan.

8. Zet lekker een hondenzwembad in de tuin

Als er geen schoon of veilig zwemwater in de buurt is, kun je altijd een (kinder)zwembad in de tuin opzetten wanneer je hier zelf de ruimte voor hebt.  Dit biedt je hond een geweldige manier om af te koelen en van het water te genieten op warme zomerdagen. Natuurlijk zorg je ervoor dat het water schoon blijft. (Stilstaand water is altijd iets om in de gaten te houden) en dat je hond niet juist oververhit raakt doordat hij de hele dag aan het rondrennen is om lekker in zijn bad te plonsen.

9. Zwemmen is goed voor de gezondheid van je hond

Zwemmen is een geweldige oefening voor de gewrichten van je hond, zonder dat deze overbelast raken. Sommige hondenrassen, zoals teckels, kunnen extra baat hebben bij zwemmen in kalm water, omdat dit helpt bij het versterken van de buik- en rugspieren waardoor rugproblemen wellicht voorkomen of verholpen kunnen worden. Het zwemmen in zout water kan tevens helpen bij het voorkomen en genezen van huidontstekingen.
Let er natuurlijk wel op dat je de activiteit opbouwt om oververmoeidheid te voorkomen.

10. Houd rekening met andere mensen en honden

Waar je ook heen gaat en wat je ook doet samen met je hondje, het is altijd noodzakelijk om je te houden aan de hondenetiquette. Niet iedereen houdt van honden, en niet alle honden houden van andere honden. Zorg ervoor dat je hondje geen overlast veroorzaakt voor andere strandbezoekers en houd hem aangelijnd waar dat nodig is. Zo blijft het voor iedereen gezellig.

Zwemmen met je hond is een geweldige manier om samen van het leven te genieten en tegelijkertijd zijn gezondheid te bevorderen. Maar net als bij elke activiteit is het belangrijk om voorzichtig te zijn en rekening te houden met de veiligheid van je hond. Door de voorgaande tips in gedachten te houden, kun je ervoor zorgen dat je hond een fantastische en veilige tijd in het water heeft. Veel zwemplezier!

Ik hoop dat dit artikel je helpt bij het veilig en plezierig zwemmen met je hond!

Volgende
Volgende

Het herkennen van de plukrijpe vacht